Lähtölupa on saatu (kotoa). On kireä pakkasaamu aamuvarhaisella Kurussa. Neljä konkaria ja yksi hang-a-round noviisi odottavat lähtöä malttamattomana. Arska (nimim.) kiipeää pyöränsä selkään, mutta ei, Timo (nimim.) unohti crossilasinsa sisälle ja ne haetaan. Päästään liikkeelle, Arska (nimim.) suuntaa keulan kohti tulevan Kuru-Enduron kilpaspooreja. Jarruvalo välähtää, takapyörä kääntyy sladiin ja keltainen paholainen syöksyy hiekkatieltä lumi-spooriin. Kiivasta punnerrusta painavilla seurustelu-enduroilla vartin verran ja ollaan ekan MK:n maalissa. Mutta ei, Timo (nimim.) ja Herkko (nimim.) puuttuvat joukosta. Ajoivat harhaan tietysti, mutta saapuvat hetken perästä. Hetken päivitellään joukolla ja heitetään herjaa, ajo ei vielä oikein suju. Yhdellä puutuu kädet, useilla puuttuu luistopohjat saappaista, eräällä pieniä ajovirheitä ja huono takarengas.

Arska (nimim.) kysyy haluaako joku kiertää seuraavan MK:n? Kukaan ei tietenkään halua ja painutaan seuraavaan spooriin tiukka ilme kasvoilla ja kaverin päänahka mielessä. Ähellystä ja kohellusta kunnes saavutaan taas MK:n maaliin. Jossa Arskan (nimim.) veli Mika (nimim.) ja paikallinen endurovaari ovat pitämässä treenitaukoa. Sahuri (nimim.) on pukeutunut ydintalvea varten ja muistuttaa maaliin saapuessaan lähinnä höyryveturia.

Juttutuokion jälkeen suunnataan auraamattomalle ja uraiselle metsätielle. Muutaman kilometrin jälkeen ydintalveen varustautunut Sahuri (nimim.) höyryää jälkijunassa risteykseen ja huomauttaa että "tallista löytyy myös metsäenduro tällaiseen maastoon". Tästä kommentista Sahuri (nimim.) kuulee lopun ikäänsä, paha mielen horjahdus konkarilta.

On kulunut kolmisen tuntia lähdöstä ja ollaan päästy Kuruun asti (lähtöpaikka oli Kuru, toim. Huom.). Mennään legendaariseen matkahuollon baariin aamukahveelle. Paikallinen alkuasukas ja ohrapirtelön orja Mauri (nimim.) pitää ohjelmasta huolen ja on saada tiukalta kassaneidiltä uloskomennuksen niska-perse otteella.

Ydintalvisyndroomasta kärsivä Sahuri (nimim.) ottaa ohjat ja lähtee suunnistamaan Helvetinkolun syrjäteitä kohti autuaampia hiekkateitä. Pakettiauto. Köröttää keskellä tietä. Vilkku päällä pari kilometriä vasenta laitaa. Ei huomaa, ei väistä. Tulee vihdoin suora ja hyvä näkyvyys pikkutiellä. Sahuri (nimim.) siirtyy vasemmalta pakettiauton ohi ja avaa kaasun. Hyvä fiilis ja unelma baanaa. Saapuu seuraava risteys. Odotusta, ketään ei kuulu. Sahuri (nimim.) lähtee takaisin, onkohan joku kolaroinut pakettiauton kanssa? Pakettiauto ojassa. Vaari pakettiauton ratissa oli herännyt aamu-unestaan ratin takana kun Sahuri (nimim.) ohittaessaan avasi kaasun pakun ohjaamon kohdalla. Vaari väisti oikealle ja ojan päälle aurattu tie petti alla. Onneksi ei vaurioita. Ja vaari elää varmasti 130 vuotiaaksi tuolla leppoisalla elämän asenteellaan. Sillä kun Sahuri (nimim.) pahoitteli tilannetta, vaari totesi vaan "ei hätää, oma virhe, soitin tutun hinaamaan. Menkää pojat vaan pitämään hauskaa" J Ja hymy naamalla J

Kihniön Teboil, kaiken tiedon mekka. Ryhmä rämä saapuu tankkaamaan parin tunnin sladittelun ja tiukan mittelön jälkeen. Tankataan, mennään kassalle kahvikuppien kanssa. Timo (nimim.) kysyy "Onko glykolia litran purkissa" ja mies kassalla "mitä se on?". Timo (nimim.) vastaa "jäähdytysnestettä". Seuraa tiukka ripitys että jäähdytysneste on jäähdytysnestettä, eikä mitään ihmeen glykolia. Timo (nimim.) pääsee vihdoin kahvinsa kimppuun "tiedon" valaisemana…

Liikkeelle taas. Noviisikokelas Herkko (nimim.) Timon (nimim.) uusvanhalla Tenerellä päästää kuin vanha tekijä ikään…kunnes vaihdepolkimen vipu pettää. Seuraa puoli tuntia ankaraa patentoimista ja lopputuloksena "kätevä" käsivaihdevipu. Ollaan liikkeelle lähdössä, kun ihmettelemään saapuu autollaan paikallinen metallimies joka asuu 200m päässä. Vipu hitsataan tuota pikaa kiitospalkalla ja piikkirenkaan rankaisu saa jatkua.

Seuraa pohjalaisittain vaiherikkaita turvesuoaukealla olevia teitä. Suoralla täpöt ja ysikymppi kurvi, suoralla täpöt ja ysikymppi kurvi jne… Turveaukeita ajetaan puolihämärissä olosuhteissa reipasta vauhtia tuntikaupalla. Saavutaan vihdoin illan pimennossa Kurikkaan. Talviralli on täällä. Telttapaikan etsintää. Murua rinnan alle. Saunomista ja reissujuttuja. Mm. muisteltiin kaiholla kun JP (nimim.) oli vielä remmissä Talvirallireissuissa. JP (nimim.) kylmissään käveli hymyillen märillä sukilla Ähtärin Nesteen kaakelilattialla "mukavaa tämä lattialämmitys" johon tiskin takaa kuului ihmettelevän myyjän kommentti "ei meillä ole lattialämmitystä". Juttua piisasi ja hieman ehdittiin teltassa nukkuakin.

Sunnuntaiaamuna porukka on vireä ja valmiina lähtöön. Mutta ei, Timo (nimim.) on hukannut crossilasit ja hanskat. Seuraa ankaraa etsintää teltoista ja ympäristöstä. No, lopulta paljastuu että Timo (nimim.) oli pakannut ne reppuunsa… Seuraava taukopaikka löytyy miljoonan peltoteillä tehdyn mutkan jälkeen Jalasjärven ABC:tä. Kahvia kuluu ja Oranssit takinvuoret omaava takinkääntäjä Kipa (nimim.) keksii matkaenduroharrastuksellemme oivan nimen: Seurustelu-Enduro. Näin kun ei olla enää ihan poikasia tahtoo nuo kahvitauot venyä… Nykyisin kun ajoreissut on harvemmassa, täytyy näillä harvoilla reissuilla päivittää myös kuulumiset. Enää ei riitä kylmä leipä ja viileä tee termarista peltoaukean reunassa.

Kaiholla muisteltu JP (nimim.) kun on Somerolta kotoisin, päätti Sahuri (nimim.) koettaa kiertää väkisin matkalle sattuneen Ison Somerojärven. Tätä sitten yritettiin useammalta kantilta ja aina päädyttiin ukkomiesten umpihankienduroon ja umpikujaan. Perskeles kun tekevät soille niin syvät valtaojat… Höyry nousi mutta hauskaa oli ja Sahuri (nimim.) kuuli lauantai aamuisista kommenteistaan parikin kertaa ;)

Matkalla tiedekeskus Teboil Kihniölle, Arkalta (nimim.) puhkesi takarengas ja Appiukon verstas Parkanossa kutsui Arskaa (nimim.) puoleensa. Teboilin antimet nautittiin. Sahuri (nimim.) erkaantui Kihniön jälkeen kohti koskenvartta. Timo (nimim.), Kipa (nimim.) ja ensimmäiset kannuksensa ansiokkaasti hankkinut noviisimme Herkko (nimim.) suuntasivat kohti Nääsvillen sivukyliä. Kiitos taas Talvitallin järjestäneille että saimme syyn joukolla toteuttaa ikiaikaista tarvettamme etsiä oikoreittejä. Mm. lauantaina oikaisimme linnuntietä 150 km matkan ja mittariin tuli n.350 km.

 

Kirjaili Sahuri (nimim.)