Eestiin tahdon ain...


Kunnon maisemaa eestin maalta


Eestin keikkakin meni sitten ihan jees. Eli Kaijan järkkäämä eestin etappiajo -97

Akkilalla jäi mennessä länsisatamassa odotellessa valot mopossa päälle ja eikun vanha paska akku tyhjäksi. Sitten laivaan mennessä tuuppasin sitä takajalkatapista jalalla ni omaa mopoani ajaen. Akkila meinasi tuupata menemään väärään paattiin ja minäkään en tuijottanu kuin sen mopoa, yrittäessäni työntää jalalla...onneksi siitä rupesi just nousemaan lastaussilta ylös ja huomasimme mokan :)
Tallinnan satamassa passin tarkistusta odotellessa sitten starttasimme akkilan mopon seuraavasti: sarvet erisuuntaan mopon kyljet kallistettuina kiinni toisiinsa rengasraudoilla akuista toiseen plusnapa mun toimesta jakiintoavaimella miinusta runkojen välillä. Sitten ei kun akkila starttaamaan ja hyvin läks :)

Sitten pitikin suunnistaa satamasta ulos ja ulos tallinnasta. Pari kertaa umpiperään rannikkokatuun törmäiltyämme (ilman keskustan karttaa), pääsiimmme lopulta länsirannikkoa pitkin ajamaan. Tosin puolentoista tunnin ajon jälkeenkin näimme kyltin jossa oli "tallinn 27 km", kun oli pari melkein samanlaisella nimellä varustettua paikannimeä liki ja siinä ohessa vielä yksi romahtanut silta + yksi "oikaisu" karttaan (1:500 000) merkitsemätön pikkutietä pitkin.

No sitten pääsimme kuitenkin olikohan se ilta kuudeksi lautalle joka vei meidät kihnun saarelle (lounaisrannikko). Saari oli vielä neuvostovallan aikana ns. suljettu ja asukkailtakin saatettiin tulla utelemaan minne matka jos meni yli klo 22 saappaat jalassa ulos omasta talostaan... saarella on 500 asukasta, 240 sivuvaunullista moottoripyörää, ei asvalttia, koko n. 3*8km, äijät kalastaa ja vetää viinaksia, eukot tekee muut työt ja kuskaa äijiään sivuvaunussa puuloorassa (jossa viedään mm kalaa paikasta toiseen). Saarella ei oo poliisia ja silti viisi ravintolaa/kapakkaa, kirkko ja koulu /500 asukasta...no ohjelmaksi oli illanviettoa paikallisessa, savukalaa ja kansantansseja...ja ajeltaessamme akkilan kanssa ranta hietikolla meinasin ajaa yli "jätesäkistä" joka olikin yöpyvä interreillaaja/tai joku luontohörhendaageli. Upotinpa sitten dr:n niin että oli hiekkaa takarattaan yläpuolelle

ja sitten ottaessani kuva mopon ollessa parkissa, hulahti vielä sivuseisontatuki hiekkaan ja mopo nurin :)


, sitten paluulautalla lauantaina kaatui pari vf 500 mopoa, kun hieman tuuli ja laivuri veti lautalla äkki upareita, tosin olis se kyllä käskeny meidät mopojen luo. Mutta nämä kuskit oli pistäny keskituelle mopon ja katteli muualle kun tuli tuo kiikku tilanne...no onneksi selvisivät pikku naarmuilla ja henkisillä vaurioilla


savustettua "kampelaa", kihnulaiseen tapaan...


Lauantaina oli iltapäivällä ohjelmaassa pärnu. Akkilan kanssa me läksimme ajelöemaan pikkuteitä paikalle. Ja pienten oikoteiden käytönkin jälkeen saavuimme paikalle jopa ajoissa. Saunan jälkeen menimme porukalla takseilla keskustaan (maksoi huimat n 5 mk) paikalliseen hd-kerhon ravintolaan syömääån ja iltaa viettämään. Siisti paikka juuri remontoitu. Ainoa kauneusvirhe oli kaijuttimen päälle laitettu muovinen bmw pölykapseli, kaikkien niiden hd:n kuvien ja muun jekkireksvisiitan ohessa :)

Sunnuntaina läksimme ajelemaan itäänpäin kohti Tihemetsän luonnonluolia. Puolimatkassa (hiekkateitä jälleen) akkilalta pisti takakumin puhki joku terävä kivi ilmeisesti ja kummi tyhjeni hups vaan äkkiä. Sisäkumi olikin iloksemme joku ei täys kumi, vaan seostettu jollain muovilla tms. joten huolellisista paikkausyrityksistämme huolimatta vasta toinen paikka suostui pysymään kiini sisäkumissa. No operaatiossa meni sitten sen verran aikaa, jotta jäi ne luonnon hiekkakiviluolat väliin. Viime vuonna myöhästyttiin majamäen kanssa Piusan kaivosluolista liiallisen "suunnistusinnon" iskiessä :) Akkila vinoilikin jotta mua ei näköjään saa päästää lähellekään minkäänmoisia luolia, ettei musta paljastu pimeitä puolia :) No Ehdittiin me sentään Viljantiin syömään ja katselemaan linnoituksen raunioita.


Kun sitten oli syöty ja piti tehdä lähtöä, Joku tuli kysymään jotta onkos akkilan mopossa renkaan alaosa hieman tyhjän sorttinen...no se paikkaushan oli taas pettänyt. (pönttö)Petellä oli onneksi paikkapullo mukana. Jäimme akkilan kanssa paikkapulloa sumuttamaan renkaaseen sisälle kun muut kaarsivat poies pihasta. Muuten hyvä paikkapullo, mutta olipahan jumittunut vuosien saatossa. Ja eikun puolen tunnin huoltsikka rundille, kunnes löysin huoltoaseman jossa oli paikkapullo. Aine renkaaseen ja menoksi. Näytti jopa pitävän ilmaa.

Ajoimmekin sitten melko suoraa reittiä pieniä asvalttiteitä pitkin tallinnaa kohti. Puolessa välissä matkaa isohkoissa "routaheitoissa" sitten paikkapullon töhnät antoivat periksi. Ja huoltoasemalla joka oli melkein kohdalla oli pumppu ja paikkapullo jotka ostimme. Ei pitänyt uusi paikkapullo... Päättelimme että on turhaa yrittää paikata huonoa sisäkuimia jossa ei paikka pysy ja kun se on sitä paikkausvaahtoakin täynnä. Akkila ideoi maastoendurotyyliin sidontaliinalla päällyrenkaan vanteeseen kiinni. Ja eikun menoksi. Mutta eihän se ollu kovin ajettava semmoinen löysä sidottu rengas vanteella (mulla oli kyllä hauskaa koko rahan edestä, kun akkila voblaili sen kanssa eteenpäin about 10 km ja 60 km/h. Sitten hihna antoi kaikkensa ja tuli aika keksiä muuta. Minä siitä hakemaan kuorma-autoa/sisärengasta (rupesi olemaan jo hieman kiirus lautallekin tallinnaan)

Loppuviimeksi pitkällisen etsinnän tuloksena erään keltaisen volgan omistaja löysi nurkistaan jonkun uralin tms. 19" sisäkumin ja toisen 16" sisäkumin. Akkilalla oli kuitenkin 17" rengas. Mutta ei auttanut valittaa. Akkila oli saanut parin pikkupojan avustuksella lakritsipalkalla puupönkän pyöränsä alle ja renkaan irti tällä välin. Survoimme siis 19" kumin makkaralle ja renkaaseen sisälle. Päälyrengas oli kuitenkin jo saanut aikalailla siipeensä ja mm. kulutuspinnassa oli 1 * 4 cm halkeama jota paikkasimme vanhan sisäkumin riekaleilla... Venttiilikään eimahtunut kokonaan ulos vanteen venttiilin reijästä-->kumi kurttiin siltäkin kohtaa. :)


Noh volgamiekkonen sanoi jotta tallinnaan on tunnin matka ja arveltuamme ajavamme hieman ripeämmin pyörillä, kuin hän 50/60 luvun volgallaan läksimme tavoittamaan tallinnaa. Laivan lähtöön oli n. kolme varttia. "hienoisesta" kaasunkäytöstä huolimatta emme onneksi osuneet tutkaan, mutta emme ehtineet laivaankaan(lähti 18.00)...40 minuutia myöhässä. Ja eikun seuraava paatti lähti vasta puolilta öin. Siihen sitten liput ostamaan. Ja sitten ajelemaan vanhan tallinnan kortteleita ja eräälle kujalle "Poodin" pihaan evästä ostamaan ja syömään. Ja ohikulkijat sen kuin ihmetteli mitä ihmeen hörhöjä noi on kun vetää limppua poskeen ajokuteet levällään erään pienen holvikaaren alla istuksien ja märehtien. Sitten vielä hieman saitssiingia mopoilla ja satamaan jonottamaan laivaan.

Laivalla aulassa lattialla unta kuulaan ja aamulla 6.30 ulos takasi soome.

JK: ja kipeä niska senkuin parani lattialla nukkumisen jälkeen :)

Eestin matkailu avartaa, joka kerta aina uutta näkee (ja kokee) vaikka oli mulle jo 5:s kerta. Kannattaa kokeilla...

email: sawdoc@sci.fi kaikennäköistä viestiä, kommenttia ja tarinaa voi heittää em. osoitteeseen.

Linkki Mc Sukkamehu -sivuille :)